Sağlıklı Bir Uyku İçin: Yatak Odası Dekorasyonu

    editör / 15 Eylül 2022 / Dekorasyon, Mimari

    Yatak odası, ihtiyaç duyduğumuz uyku kalitesinin belirlenmesinde büyük rol oynar. Günümüzde daireler git gide küçüldüğünden dolayı, ne yazık ki sadece birkaç oda çok amaçlı kullanım için yeterli uygunluğa sahip. Öncelikle yatak odasının, vücudumuzun ihtiyacı olan uykuyu en etkili şekilde alabilmesi için güvenli alan veya sığınak görevi gördüğünü unutmayalım. Dolayısıyla yatak odası, kaliteli uyku için ihtiyacımız olan konfor ve rahatlığı ön planda tutacak şekilde dekore edilmesi gerekir.  

    Eğer genel olarak yeterince uyumadığınızı veya uykunuzu alamadığınızı hissediyorsanız, işe yatak odanızın düzenini gözden geçirerek başlayabilirsiniz. Uykusuzluk yalnızca enerji kaybı veya göz altında renk değişimine sebep olmaz. Yapılan araştırmalar uyku problemi yaşayan kişilerin, bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğini ve bununla birlikte kilo artışına sebep olacağından dolayı kişinin, psikolojik sağlığının da olumsuz yönde etkilenebileceğini gösteriyor. 

    Daha iyi bir uyku için yatak odanızda yapabileceğiniz, küçük ama etkili değişiklikleri sizler için derledik. Her insanın konfor ihtiyacı farklıdır ve kişiye özeldir. O nedenle ihtiyacınız olan uyku kalitesini yeniden kazanmak için ilk yapmanız gereken vücut yapınıza uygun yatak tercih etmek olacaktır. Bununla birlikte uyku derinliği ve göz sağlığı üzerindeki etkisi nedeniyle aydınlatma tercihi bir önemli değişiklik olacaktır. O nedenle direkt ve parlaklığı yüksek ışıklar yerine, loş aydınlatmaları tercih edebilirsiniz. Bazı bitkilerin sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olduğunu biliyoruz. Yatmadan önce tüm gün yaşadığımız stresten arınmış olmak, uykuya hızlı bir geçiş yapabilmemiz için büyük önem taşır. Uykudan bir süre önce odanızda papatya, lavanta gibi sakinleştirici kokularla odanızda dengeli bir atmosfer yaratabilirsiniz. Renklerin bilinç altı üzerindeki etkisi, uyku kalitenize de yansır. Bu yüzden odanızın dekorasyonunda mutlaka yatıştırıcı, yumuşak renk tonlarını tercih edin. Gün içerisinde elektronik cihazların yaydığı zararlı ışınlara maruz kalındığından dolayı, mümkün mertebe televizyon, telefon gibi elektronik aletleri yatak odanıza taşımayın. Uyumadan en az 1 saat önce telefonunuzu uyku moduna alın. Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız dinlendirici seslerle size uygun ortamı hazırlayacak bir uyku yardım makinesi edinin. Koyu tonlu perdeler seçerek dışarıdan gelen ışığı engelleyin.