Hem Modern, Hem Geleneksel Dekorasyon Stili: Chınoıserıe

    editör / 22 Mayıs 2022 / Dekorasyon

    Bahçe tasarımı, mimari, edebiyat ve özellikle dekoratif ürünlerde Doğu Asya tarzını Avrupai bir anlayışla taklit etmeye Chinoiserie denmektedir. Chinoiserie dekorasyon için adeta eksik kalan bir şeyler ve boşluklar sofistike bir kimlikle tamamlanır diyebiliriz. Çiçek, kuş ve dragon figürlerinin bulunduğu tekstil ürünlerinde, değerli taş ve ahşaptan yapılma asker, at ve dragon heykellerinde içinde birçok anlamı barınır. Detayla beraber gelen zarafet, derin bir dünya kültürünün tartışılmaz eleganlığını yansıtır. Günümüzde de hâlâ aktif bir şekilde üretilerek kullanılan bu tasarım anlayışıyla modern ve geleneksel ev yapısı oluşturmak mümkündür. 

    Çini porselenler, bu dekorasyonda en çok ön planda olan ve göze çarpan modellerindendir. Bu parçalar ve hatta mobilyalar, Osmanlı Dönemi’nde ikamet edilen saraylarda da kullanılmıştır. Günümüzde Dolmabahçe Sarayı’na ziyarete giderseniz, bu dekorasyonun izlerini taşıyan detayları görebilirsiniz. Çoğunlukla mavi, yeşil ve altın sarısı renklerin hâkim olduğu bu dekorasyonda, motiflere oldukça fazla yer verilir. Hatta bu biraz kimileri için göz yorucu olabilir. 

    Chinoiserie tasarım anlayışında temel kullanım detaylarının vazo ve biblolar, mutfak ve banyo ürünleri, aydınlatmalar ve saksılar olduğunu söyleyebiliriz. En çok tercih edilen kullanımlardan bir diğeri ise duvar kağıtlarında kullanılan grafik çizimlerdir. Özellikle yapacağınız dekorasyon değişikliklerinde en belirgin farklılık duvarlar üzerinde olduğu için dilerseniz bu tasarım detayına odaklanabilirsiniz.  

    Tüm dünya üzerinde başarılı mimarlar tarafında tasarlanmış çarpıcı mekanların çoğunda Chinoiserie kimliğini yansıtan detayları görmek oldukça mümkün. Bazen kendini, kuş, çiçek ve dağ gibi pastoral betimlemelerin yapıldığı el çizimi duvar kağıtları ve panoları ile, bazen Ming dönemime ait mobilyalar, bazen mavi beyaz seramik vazo ve küpler, bazen de dekorasyonda Yin & Yang’ı yansıtan kırmızı ve siyah mobilya parçaları ile gösterir.  

    İster antika ister reprodüksiyon olsun ister sadece küçük bir motif veya renk kombinasyonu olsun yer aldığı tüm mekanları farklılaştırıp, zenginleştirme gücüne sahip bu stilin kralların ve imparatorların tarzı olmasına şaşmamak gerek.