Sukulent Bakımı Nasıl Olmalı?

    editör / 28 Şubat 2022 / Bahçe

    Kaktüsgillerden bir bitki olan sukulent, balkonlarda ve teraslarda kolaylıkla yetişebilir. Farklı renk ve büyüklükte yapraklara sahip olan sukulent, su tutma kabiliyeti sayesinde uzun süre susuz yaşayabilme potansiyeline sahip olduğundan dolayı, yetiştirmek için en sık tercih edilen bitki türleri arasındadır. Sukulent saksıda kolayca yetişebilir. Sukulent bakımı oldukça zahmet gerektirmeyen bir bitki olduğundan dolayı, her yerde ve koşulda büyüyebilir.

    Sukulentin cinsi ve yetiştirildiği ortama göre sulama sıklığı değişir. Bu bitkiler için endişelenmeniz gereken konu susuz kalmaları değil çok sulanmalarıdır. Fazla nemli ortamda yaşamayı sevmediği için fazla nem bitkilerin mantarı hastalığa yakalanmasına sebep olabilir. Kış aylarında ortamın ısısına bağlı olarak ayda bir, kaloriferli ortamda daha sık, yazın ise mümkün olduğu kadar dışarıda kısmi gölgede yetiştirilmesi tercih edilmelidir.

    Bu yüzden sulamadan evvel elinizle toprağın nemli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca su verirken topraktan akıp giden suyun saksının altında kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bitkinin sulama ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığını anlamak için sukulentlerin yapraklarını da kontrol edilebilirsiniz. Eğer bitkiye fazla su veriliyorsa yaprakları buruşur ve kırışır, az sulanıyorsa da yaprakları lekelenebilir.

    O nedenle, bir sprey yardımı ile sulamak ve saksıda biriken suyu dökmek en doğru adım olacaktır. Buna ek, kullanılan su çok soğuk ya da sert olmamalıdır. Suyun 6-7 pH seviyesinde olması önerilir. Yani çaydanlıkta kaynatılıp dinlendirilmiş su ile bitkilerinizi sulayabilirsiniz. Buna ek, yapraktan yeni çoğaltılmış sukulentler sulanırken, kesinlikle klorlu su kullanılmamalıdır. Çünkü klorlu su, sukulentlerin yapraklarının yanmasına sebep olabilir.

    Sukulentler tropik kökenlidir ve soğuktan olumsuz etkilenirler. Etli ve sulu gövdeleri çok kolay donabilir. Işığı çok sevdikleri için evlerinizde veya ofislerinizde, konumlandırdığınız yerin ışık aldığına emin olmanız gerekir. Fakat ışığı her ne kadar çok sevsede, doğrudan gün ışığına maruz kalmaması gerekir. Bitkiniz için toprak seçimi yaparken, suyu geçiriyor olmasına ve yetiştirilen saksıyı seçerken delikli olduğuna dikkat etmelisiniz. Kaktüs familyasına ait bu bitkilerin gövde, yaprak ve dal kısmının su tutma özelliği olduğu için genelde toprağını nemlendirmek yeterli olacaktır.  

    Son olarak, özel günlerde de sıklıkla tercih edilen hediyelerden biri olan sukulent bitkisi, sevdikleriniz için mükemmel bir sürpriz olacaktır.