Evde Uygulayabileceğiniz Sıfır Atık ve Gübre Üretim Projeleri

    editör / 1 Kasım 2021 / Bahçe

    Kompost, doğada ölü ya da atık olarak bulunan canlıların ayrışarak yeniden mineral ve besin değeri zenginleştirilmiş bir toprağa dönüştürme anlamına gelmektedir. Evde kompost yapmanın birçok yöntemi vardır. Ancak bunlardan en uygulaması kolay ve risksiz olanı ayrılan atıkları üst üste yerleştirerek uygulanan soğuk kompst yapımıdır. Komposta konulabilecek malzemeler; sebze meyve kabukları ve artıkları, taze otlar, çay atığı, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarıdır.

    Kompost üretiminde kullanılabilecek malzemeler;

    Meyve atıkları (yeşil malzemeler)

    Sebze atıkları (yeşil malzemeler)

    Yumurta kabukları (yeşil malzemeler)

    Çay atıkları ve kahve çekirdekleri (yeşil malzemeler)

    Kuru yapraklar (kahverengi malzemeler)

    Kuruyemiş kabukları (kahverengi malzemeler)

    Saman (kahverengi malzemeler)

    Dal ve ağaç kabukları (kahverengi malzemeler)

    Kompost yaparken uzak durmanız gereken malzemeler;

    1.      Hayvansal gıdalar

    2.      Yağlı yiyecekler

    3.      Köpek ve kedi dışkısı

    4.      Ambalajlı ürünler

    5.      Çürümüş bitkiler  

    Evde kompost yapımı için ihtiyacımız olan tüm malzemeler; 1 geniş saksı ve tabağı, 1 kürek ve organik atıklarınız.         

    · Saksımızı tabağıyla birlikte kompost yapacağımız alana yerleştiriyoruz. İlk katmanı biraz toprak ve kahverengi atıklardan oluşturuyoruz. Üzerine kompost için ayrılan yeşil atıkları ekleyip, üstünü tekrar kahverengi atıklarla kaplıyoruz. Atıklar biriktikçe bu katmanları sırasıyla tekrarlıyor ve her bir katmanın 10 cm’i geçmemesine ve eşit oranda olmasına özen göstermenizi öneriyoruz.

    ·   Karıştırmak; Her yeni atık eklendiğinde fermantasyon sürecini başlatmak için karıştırılmalıdır. En üst katmanın kahverengi kalması kötü koku ve sinekleri engellenmesine yardımcı olur.

    ·    Havalandırmak; Saksının altında yeterince deliği yoksa, ek olarak birkaç delik açmanız gerekebilir. Aynı zamanda haftada bir saksıyı karıştırarak havalandırmanız gerekmektedir. Oksijene ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

    ·    Nemlendirmek; Kompost nemli bir sünger gibi olmalıdır. Kuruduğu zaman biraz su ekleyebilir ya da yeşil malzeme ekleyebilirsiniz. Aksine çok ıslak ise kahverengi atıklar ekleyebilirsiniz. Özellikle yağmurlu günlerde fazla su oluşumunu engellemek için üzerini saksı altlığı ile kapatabilirsiniz. Su içinde yüzmeyecek ölçüde kompostunuzu ara ara sulayabilir ve karıştırabilirsiniz. Karıştırmak kompostunuzun bütünleşmesine yardımcı olur ve çürüme sürecini hızlandırır. Aynı zamanda su ve taze otlar da çürümeye yardımcı olur.