Lastikten Puf Yapımı

    editör / 6 Aralık 2019 / Bahçe, Dekorasyon

    Puf hem iç mekanlarımızın hem de balkonlarımızın vazgeçilmez aksesuarı. Artık işe yaramayan bir araba lastiğini kullanarak kendi emeğinizle, hazır alınanlardan çok daha şık bir puf yaratabilirsiniz. Pufunuzu halat kaplayarak basitçe yapabileceğiniz gibi el işlerinde iddialı iseniz kendi ördüğünüz bir örtü ile de kaplayabilirsiniz. ​

    Lastikten puf projesini  gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan malzemeler

    Eski bir araba lastiği

    Daha sonra şekil vereceğimiz bir sunta

    Suntayı kesmek için testere ya da ahşap kesme makinası

    Halat ipi

    Silikon tabancası

    Ölçü almak için metal metre

    Kalın vidalar

    Matkap

    Yapılışı:

    Lastiği yatay olarak düz bir tabana yerleştirin. Eğer pufunuzun açılıp kapanan bir kapağı olmasını istiyorsanız lastiğin ortasındaki boşluk kadar bir sunta kesmeniz gerekecek. Bunu doğru bir şekilde yapmanın bazı pratik yöntemleri var. Tabii ki, doğrudan ölçü alıp suntayı kesme işine de girişebilirsiniz; ancak bu biraz riskli olur.

    Daha Az Risk İçin Kartonla Deneme Yapın

    Öncelikle lastiğin boş kalan orta kısmının çapını bir metal metre ile ölçüp, bu çapta bir karton kesmeniz ve bu kartonu lastiğin üzerine yerleştirerek lastiği tam ölçüsüyle bir kapak gibi kapatıp kapatmadığını kontrol etmeniz daha iyi olur. Bir yanlış ölçü varsa bile bu sayede durumu önceden fark etmiş olursunuz. Tabii, bu ölçümü yaparken suntanın ne kadar ince de olsa kartondan daha kalın olacağını hesaplamalısınız.

    Eğer puf kapaklı olmayacaksa ölçü konusunda aşırı titizlenmenize de gerek yok. Kesilen suntanın çapının lastiğin çapını geçmemesi yeterli olacaktır.

    Suntayı Kesip Lastiğe Vidalıyoruz

    Kestiğiniz kartonun ölçülerinden emin olduysanız artık suntayı da bu ölçüye uygun olarak kesip; lastiğin üst orta kısmını kapak gibi kapayacak şekilde hazırlamalısınız. Puf,  hazır olmak üzere.

    Sunta kesme işlemi tamamlandıktan sonra bu suntayı lastiğin üst orta kısmına yerleştirip, dengeli bir şekilde dört ayrı ucundan delin. Kalın vidaları bu deliklerden geçirip suntayı lastiğe vidalayın.

    Bir delik de lastiğe vidaladığınız suntanın ortasına delin. Bu deliğe halat ipinin ucunu iğneye iplik geçirir gibi, az miktarı içinde kalacak şekilde geçirin. Daha sonra halat ipini merkezden başlayarak giderek genişleyen daireler halinde suntanın üzerine yapıştırın. Yapıştırma işlemini silikon tabancası ile yapabilirisiniz.

    Yan Cepheyi Oluşturmak

    Böylece pufunuzun üst kısmını oluşturdunuz. Artık puf oluşturmak için tek yapmanız  gereken  yan cephede yer alan lastiğe de halat ipini dolayarak yapıştırmak. Bunun için de silikon tabancası kullanabilirsiniz. Yine altta deldiğiniz bir noktadan halat ipini geçirin ve ipi yapıştırarak lastiğiniz etrafında kat kat dolayın Bu işlemi de yaptıktan sonra şık mı şık bir puf sahibi olacaksınız.

    Alternatifler Yaratabilirsiniz

    Bu projeyi daha kapsamlı hale getirmek de mümkün. Pufunuzun alt kısmı görünmeyeceğinden altının boş kalması mümkünse de,  isterseniz pufa aynı yöntemle bir de alt kapak yapıp, üst kapağı da vidalamadan açılır kapanır yapabilirsiniz. Böylece puf bir depolama ünitesi olarak da kullanılır. Mesela salonda ortalarda gözükmesini istemediğiniz kumanda, gazete gibi eşyaları pufun içine koyabilirsiniz. Bu puflardan küçük lastiklerle çok sayıda yapıp, kalabalık misafir gruplarınızı orta sehpanın etrafına toplayabilirsiniz.

    Zamanla bu puftan sıkılırsanız da, üstüne bir cam kestirerek onu bir sehpa haline getirebilirsiniz.

    Lastikten puf yapımı orta zorlukta ve çok keyifli bir aktivitedir. Ortaya çıkardığınız ürüne baktığınızda, hem kendinizle gurur duyacak, hem de çok işlevsel bir mobilyaya kavuşmuş olacaksınız.

    En sevdiklerinizle birlikte el emeğinizin keyfini çıkarmanız dileğiyle…