Pratik Oda Bölme Fikirleri

    editör / 29 Kasım 2019 / Dekorasyon, Genel, Mimari

     

    PRATİK ODA BÖLME FİKİRLERİ

    Yaşadığımız geniş ve modern evlerde bazen bir oda bölme aparatı kullanarak bölümleri birbirinden ayırmak ihtiyacı hissederiz. Bu işlemi her zaman hazır ve sabit panolarla yapmamıza gerek yok. İstenildiği zaman rahatlıkla kaldırılabilecek seyyar, pratik ve şık çözümlerimizi sizlerle paylaşacağız.​

    Odalarımızı Nasıl Bölebiliriz?

    Oda bölme aparatları, geniş alanlarımızı daha verimli kullanmamızı sağlayarak mekan içinde mekan yaratıyorlar. Odalarımızı bölmek ya da iki ayrı mekanı birbirinden net olarak ayırmak için tabii ki hazır oda bölme aparatları da alabiliriz. Ancak daha masrafsız ve şık seçeneklerle daha doğal bir görünüm elde etmemiz de mümkün.

    Raflı Vitrinler ya da Kitaplıklarla Toparlayıcı Bölme

    Oda bölme yolları içinde en rahatı araya raflı bir vitrin ya da bir kitaplık yerleştirmek. Dolabın rafları olması ve bu rafların bazılarının arkalarının açık bazılarının da kapalı olması hem doğal bir görünüm verecek, hem de diğer tarafın tamamen görünmesini engelleyecektir. Ayırma işlevi gören raflı vitrin ya da kitaplığın, iki tarafı bir duvar gibi tamamen ayırmaması, duvardan diğer duvara kadar olan bölümün sadece üçte biri ya da en fazla yarısı kadar bir alan kaplaması önemlidir. Ayrıca bu vitrin ve kitaplıklar birçok eşya ve kitabınızı da toparlarlar.

    Ferforje Saksı  Merdivenleri ile Yeşil Bölme

    O bölmek için oda bölme aparatı olarak ferforje saksı merdivenleri kullanmak da yaygın bir yöntem. Bu sayede bitkilerinizi de şık bir görünümle bir araya getirebilirsiniz. Yemekle oturma odasını ayırmak için bu tür bir bölücü kullanmak çok keyifli olabilir. Bu ayırma aparatını bitki sağlığı açısından cama daha yakın bir tarafa koymak, onların gerekli güneş ışığını almaları açısından önemlidir.

    Perdelerle Sofistike Bölme

    Perde kullanmak bir odayı bölmenin en düşük maliyetli ve kolay yolu. Bu şekilde bölmek istediğiniz odanın dekorasyon stiline uygun olarak alacağınız bir perde kumaşını diktirerek çok sofistike görünümler elde edebilirsiniz. Perde özellikle oturma bölümü de olan yatak odaları ile çocuk odalarında sıklıkla kullanılan bir oda bölme aparatıdır. Seçeceğiniz desen ve renklerle çocuğunuz için bir eğlence kaynağı da yaratmış olursunuz.

    Paravanla Emeğe Dayanan Bölme

    Paravan ve levhalar ile bölmenin, esprili bir tabirle, biraz emek yoğun bir bölme şekli olduğunu söyleyebiliriz. Zira istediğiniz ölçüleri belirlemeniz, bu ölçülerde suntaları menteşeler yardımıyla birleştirmeniz ve gerekirse oda dekorasyonuna uygun olarak boyamanız icap edecek. Öte yandan tamamen kendi zevkinize göre bir bölme aparatı üretmiş olacaksınız. Bu da özellikle yatak odaları ya da iki kişinin kaldığı odalarda kullanışlı bir oda bölme stilidir.

    Ahşap Kasalarla Yaratıcı Bölme

    Ahşap kasalar birçok kendin yap projesinde karşımıza çıkıyorlar. Üst üste rahatlıkla istiflenebilmeleri ve birbirlerini destekleyerek sağlam bir yapı oluşturabilmeleri, ev dekorasyonunda özellikle raf olarak kullanılmalarını sağlıyor.

    Birkaç ahşap kasayı önce temizleyip, istediğiniz renklere boyayabilir; ve sonra bazıları bir yöne bazıları diğer yöne bakacak şekilde yerleştirerek, hem bir oda bölme aparatı hem de bir raf ünitesi yaratabilirsiniz.

    Düz Bir Plakayla İşlevsel Bölme

    Düz bir plaka ile odayı bölmek size sevimsiz gelmiş olabilir. Ancak bunu çok işlevsel hale getirmeniz mümkün. Mesela bu plakayı boyayıp, üzerine askılar asıp bir portmanto haline getirebilirsiniz. Bir bölümüne not almak için pano koyabilirsiniz. Ayrıca önüne küçük bir sehpa; ve sehpanın üstüne de ev telefonunuz ya da bir vazo konulabilir. Böylece dümdüz bir plakadan, çok şık bir alan yaratmış olursunuz.

    Bunlar dışında odaları vitraylı camlarla ya da akvaryumla ayırmak da yaratıcı dekoratif fikirlerdir. Bunun için daha önceki “vitray”konulu blog yazımızda anlattığımız şekilde camları vitray yöntemiyle renklendirmeniz mümkün.

    Odalarda iki ayrı bölüm yaratmak, size farklı kullanım imkanları sağlayacağından bu oda bölme önerilerimizi denemenizi dileriz. Odaların bu şekilde ayrılması evinizin işlevselliğini ve kullanım kapasitesini arttıracaktır. Aynı odada, birden bir başka bir mekana geçmiş gibi hissetmek de cabası…

    Yazımızın oda bölme konusunda size iyi fikirler verdiği umarız. Geniş ve modern evlerinizin keyfini doya doya çıkarmanız dileğiyle…