Rengârenk Sonbahar Sebzeleri

    editör / 19 Ekim 2020 / Yaşam

    Sonbahar mevsimine geçişte vücut direncinin artması için mevsim sebzelerinin bol bol tüketilmesi gerekir. Mevsiminde tüketilen sebzeler, vücudun vitamin emilimini daha kolay yapmasına yardımcı olur. Bu yüzden soğuk aylara kendinizi ve vücudunuzu daha iyi hazırlamak için sonbahar sebzelerini daha sık tüketmenizi öneririz. Sonbaharın gelişiyle manav tezgâhlarına dizilen renk renk sebzeleri gördüğümüzde bu sebzelerin vitaminlerinden faydalanma zamanının geldiğini de anlıyoruz.

    Karnabaharın Mucizeleri

    Sonbahar ayı sebzesi olan karnabahar, akciğer kanserini azaltmaya faydalı olduğu için bu aylarda tüketilmesi gereken bir sebzedir. Zengin bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra; B vitamini, potasyum ve omega-3 açılarından da oldukça zengindir. Karnabahar sebzesinin yemeklerdeki kullanımı çok çeşitlidir. Karnabahar kızartması, fırında karnabahar, karnabahar köftesi ya da zeytinyağlı karnabahar yemeklerini sonbahar sofralarınız için tercih edebilirsiniz. Ayrıca haşladıktan sonra salatalarınıza koyarak farklı bir tat katmasını da sağlayabilirsiniz.

    Ispanağın Gücü

    Her ne kadar kış sebzesi olarak bilinse de bir diğer sonbahar sebzesi ise ıspanaktır. Bilindiği üzere ıspanağın faydaları anlatmakla bitmiyor fakat biz birkaçından söz edeceğiz. Magnezyum içerdiği için metabolizmayı düzene sokar ve karaciğerin temizlenmesinde katkı sağlayan ıspanak, aynı zamanda göz sağlığı için faydalıdır. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına karşı vücutta koruma sağlar. Ispanaklı börek, ıspanak çorbası, ıspanaklı graten, ıspanak topları gibi lezzetlerle sonbahar sofranızı güzelleştirmeniz ise oldukça sağlıklı ve kolaydır. Öte yandan ıspanak sebzesini, ıspanaklı kek ve pasta sayesinde tatlı tariflerinizde de kullanabilirsiniz.

    Tatlı Bir Sebze: Balkabağı

    Sonbaharın gelişiyle beraber tezgâhlarda yerini alan ve âdeta sonbaharın geldiğini müjdeleyen sebzelerin başında balkabağı yer alır. Hem tatlı hem de tuzlu bir alternatif olarak tüketilebildiği için sonbahar ayları boyunca sofralarda kendine fazlasıyla yer bulur. Balkabağı kullanabileceğiniz yemek tarifleri de oldukça geniştir. İsterseniz serin aylarda içinizi ısıtacak bir balkabağı çorbası isterseniz de zeytinyağlı balkabağı yemeği yapabilirsiniz. Tatlı alternatifler olarak ise sonbahar sofranızı taçlandırmak için kabak tatlısı ya da balkabaklı pastaları tercih edebilirsiniz. Hatta balkabağını börek tarifleriniz için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Balkabağının faydalarından bahsetmek gerekirse A, C ve K vitaminleri bakımından zengin olup antioksidan özelliğine sahiptir. Ayrıca barındırdığı beta karoten sayesinde balkabağının kansere karşı koruyucu etkileri de bulunur. Hem rengi hem de tadıyla sonbahar sofralarına uygun olan balkabağını yemeklerinizden eksik etmemenizi öneririz.

    Sonbahar ve Şifa

    Yukarıda bahsettiğimiz sebzelere ek olarak, bu sebzeler kadar faydalı olan ve sonbahar sofralarında eksik olmaması gereken diğer sebzeler ise mantar, pırasa, kereviz, pazı ve lahana gibi sebzelerdir. Bu sebzeleri de yemeklerinizde kullanarak sonbahar boyunca faydalarından yararlanmanız kış mevsimine hazırlanmak ve direnç sağlamak açısından önem taşır.

    Kış aylarını hastalıksız geçirmeniz için sonbahar aylarında sebzeler sayesinde vücudunuza alacağınız vitaminler oldukça önemlidir. Mevsiminde yediğiniz sebzelerin daha yararlı olduğu uzmanlar tarafından da söylenmektedir. Bu sebeple rengârenk sonbahar sebzelerini sağlığınız için sofralarınızdan eksin etmeyin.