Kış Sporları

    editör / 22 Aralık 2020 / Yaşam

    Kış sporları, içerisinde bulundurduğu onlarca farklı branş sayesinde yeni hobiler olarak karşımıza çıkıyor.

    Kış sporları, kış mevsiminin hava şartlarına uygun olarak buzlu ya da karlı zemin üzerinde gerçekleştirilen buz pateni, kayak, kızak, snowboard, bandy, körling, kar raftingi ve buz hokeyi gibi sıralanabilecek eğlenceli ve aksiyonsevenler için extreme sayılabilecek spor dallarıdır.

    Kayak Sporu

    Kış sporları arasında sporseverleri belki de en çok cezbeden dalların başında yer alıyor diyebiliriz. Telesiyejle çıktığınız manzarayı bir süre izledikten sonra kendinizi bembeyaz ve yumuşacık karlar üzerinde kayarken bir hayal edin… Kayak sporları, oldukça kolay öğrenilebildiği için neredeyse büyük küçük herkesin en favori kış sporunun başında yer alır. Ülkemizdeki her kayak merkezinde de kayak sporunun sporseverler tarafından yapılmasına imkân sağlanır. Kayak sporu; Alp disiplini, biatlon, kayaklı koşu, skiboarding, kayaklı atlama, kuzey kombine ve serbest stil gibi disiplinleri barındırır.

    Biatlon Nedir?

    Kayak sporlarının bir dalı olan biatlon, bireysel ve takım olarak yapılan kış sporları arasında yer alır. Biatlon, en temel haliyle kayak ve avcılığı bir araya getiren bir spordur. Kökeni bakımında çok eskiye dayanan bir spor olmasına rağmen 19-20. yüzyıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Yarışmacıların, engelli parkurlardaki turları tamamlamaları ve hedeflere ateş etmelerini gerektirir. Yarışmacılar kayarken yerleştirilen hedefleri vurmak için dururlar. Atışların ilki yüzükoyun, ikincisiyse ayakta yapılır. Hedefi kaçıran yarışmacılara ceza turu ya da tüm hedefleri yedek mermiler ile vurma cezası verilir

    Kış sporları, kış olimpiyatları sayesinde ülkemizde de sıklıkla duyulmaya başladı. Bu kadar fazla dalı olan kış sporlarından kendi vücudunuza ve zevkinize uygun bir tanesini seçtikten sonar yaz kış fark etmeksizin kış sporlarının tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

    Buz Pateni

    Özellikle olimpiyatlarlarda ve çeşitli gösterilerde izlediğimiz buz pateni, disiplinli ve yoğun çalışma isteyen kış sporları arasında yer alır. İster tek ister çift olarak yapılabilen buz pateni, her mevsim için uygun olsa da daha çok kış mevsimiyle özdeşleşmiştir. Buz pateni; artistik buz pateni, sürat pateni, buz dansı, senkronize gibi birkaç alt dala ayrılır.

    Snowboard

    Snowboard, ekstrem kış sporlarından biridir. Özellikle profesyoneller tarafından tercih edilen snowboard, bu spora özel olarak üretilen bir board aracılığıyla yapılır. Adrenalin ve hareket tutkunları için uygun olan snowboard, uzmanları tarafından yapıldığı zaman seyretmesi de oldukça heyecanlı olan bir spordur.

    Kızak

    Farklı stillerde kayılabilen kızak sporu, oldukça keyifli bir kış sporudur. Ayrıca köpeklerin çektiği arabalarla düzenlenen yarışlarıyla da bilinir.

    Buz Hokeyi

    Buzun üzerinde özel bir disk kullanılarak oynanabilen buz hokeyi, dünya çapında yoğun ilgi gördüğü gibi Türkiye’de de oynanan bir spordur. Oyun boyunca karşı karşıya gelen iki takım, diski hokey sopaları aracılığıyla kaleden geçirmeye çalışır. Buz hokeyi oynamak için yüksek kondisyon ve buz üzerinde hareket kabiliyeti kazanmak gerekir.

    Rafting

    Suyun üzerinde yapılan rafting sporunun kar üzerinde yapılan hâlidir. Bu spora özel olarak üretilmiş şişme bot üzerinde gerçekleştirilir. Genellikle grup olarak yapılan kar raftingi, adrenalinden hoşlanan sporcular için çok uygundur.

    Körling

    Körling, özellikle Amerika’da yaygın olan bir spordur. Fakat Türkiye’de de bu sporu yapabileceğiniz alanlar da bulunmakta. Oyun özel bir taşla oynanır ve oyuncular bu taşı belirlenmiş bir mesafeden parkurun öbür tarafına kaydırarak durdurmaya çalışır. Yüksek dikkat isteyen kış sporları arasında yer alan körling popülaritesi gittikçe artan bir aktivitedir.