Düzenli ve Sağlıklı Uyku İçin Ne Yapmalı?

    editör / 22 Haziran 2022 / Yaşam

    Doğadaki tüm canlıların vücutlarını dinlendirme şekline uyku denir. Hatta uyku için hayatımızın tartışmasız vazgeçilmez parçası diyebiliriz.  Özellikle yorucu bir günün ardından veya hafta sonu gün içinde kişilerin işlevlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bir zaman dilimidir.   Çünkü uyku, bizim yaşam kalitemizi artıran ve bir sonraki güne daha sağlıklı, daha aktif şekilde katılımımızı sağlayan temel unsurlar arasında yer almaktadır. Beynin dalgalarını izleyen uzmanlar, psikolojinin yeniden yapılanması ve hafızanın güçlenmesi için uykunun ne kadar önemli olduğunu gözlemişlerdir. Kısacası uykunun insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. 

    Pek çok kişi uyku ile ilgili problemler yaşar. Uyumakta zorlananlar kadar, uyusa dahi dinlenemeyenler de çoktur. Bunun için her şeyin öncesinde, kendimizi iyi tanımamız gerekmektedir. Uykunun dinlendirici olması, uyku kalitesini belirleyen başlıca unsurdur. Bu sebeple neredeyse hayat kalitesinin tamamını etkileyen bir güce sahiptir. Ancak, şu aralar neredeyse hepimizin yaptığı bir yanlış var. Yatmak için yatağa girdiğimiz zaman telefonlarımızdan son viral videoları izlemek, sosyal medya hesaplarımızı kontrol etmek uyku süremizi ve kalitemizi olumsuz etkileyen bir faktör. O nedenle yatak odasında olması gereken ilk şart, uyuduğumuz yerde uyumak dışında aktivitede bulunmamak önemlidir. Yani; yatakta televizyon izlemek, yemek yemek, kitap okumak, bilgisayar ve cep telefonu kullanmak gibi davranışları başka odalarda yapıp, yatağa olabildiğince nötr gelmelisiniz. Çünkü bu tarz aktiviteler zihnin canlanmasını ve beynin aktifleşmesini sağlayarak, uykuya dalma sürenizi uzatacaktır.  

    Bir diğer etken ise yatak odanızın geceleri karanlık olmasıdır. Uykuya dalma sürenizi en aza indirmek için yatak odanı tam anlamıyla karanlık olmalıdır. Sağlıklı uyku için yapılması gerekenlerden bir diğeri ise uyumadan en az iki saat önce yemek yemeyi bırakmaktır. Bunun için yapmanız gereken, uyumadan en az dört saat önce içeriğinde kafein bulunan; kahve, yeşil çay, siyah çay… gibi içecekleri içmekten vazgeçmektir.  

    Son olarak, yatağınıza uykunuz gelmeden yatmayın. Uykunuz geldiğinde ise kesinlikle yatak dışında başka bir yerde uyumamanız gerekir. Ancak, yatağa yattığınızda uykunuzun kaçtığını hissederseniz de uyumak için beklemeyin. Bunun yerine odadan çıkın, loş ışıklı bir yerde hafif şeylerle uğraşın ve uykunuz gelince yeniden yatağa yatın…