Dar Alanda Harikalar Yaratma Sanatı

    editör / 16 Ekim 2019 / Genel

    Eviniz ne kadar büyük olursa olsun zaman zaman dekorasyon konusunda  zorlanıyoruz. Neyi nereye koyacağımızı şaşırıyoruz. Zamanla biriktirdiğimiz eşyalar ile yaşam alanları daralmaya başlıyor ve estetik açıdan ortaya hoş bir görüntü çıkmıyor. Evde keyifli zaman geçirebilmek için ev dekorasyonunun da sade ve düzenli olması gerekiyor. Bu yazımızda evinizdeki küçük ve dar alanların dekorasyonunu nasıl lehinize çevirebileceğinizden bahsedeceğiz.

    1. Ölü Alanları Depolama İçin Kullanın

    Eğer gözden uzak, boş ve ölü alanlarınız varsa, ortalıkta duran kullanmadığınız eşyalarınızı depolamak için kullanabilirsiniz. Örneğin duvar çıkıntıları bir çoğumuzun rahatsız olduğu bir detay. Bu duvar çıkıntılarını avantaja dönüştürmek için raflardan yararlanabilirsiniz. Rafı bir marangoza ölçü alarak kestirebileceğiniz gibi, kendiniz gidip yapı marketlerden de satın alabilirsiniz. Duvar boyu raf döşediğinizi hayal ettiğinizde, ne kadar çok depolama alanı yaratabileceğinizi fark edebilirsiniz. Rafların açıkça görünmesi sizi rahatsız edecekse, ince sürgülü bir kapı yaptırarak depolama alanınızı gizleyebilirsiniz. 

    Duvar çıkıntılarının yanı sıra bir diğer ölü alan sorunu dubleks ya da çok katlı müstakil evlerde ortaya çıkıyor: merdiven altları. Bu alanı değerlendirmeniz için biraz daha çok çaba sarf etmeniz, hatta bir ustadan destek almanız gerekebilir. Ancak oluşan sonucu siz de çok beğeneceksiniz. Merdiven altınızı bir kitaplığa ya da dolaba dönüştürebilirsiniz. Kitaplık olarak kullanmak dekoratif açıdan oldukça güzel bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır. Asıl kitaplığınızda kendine yer bulamayan, kolilerle sığ bir köşeye kaldırılmış olan kitaplarınızı bu yeni merdiven altı kitaplığınızda dekorasyon için değerlendirebilirsiniz. Ancak daha büyük bir eşya yükünüz varsa, merdiven altını dolaba çevirmek sizin için daha mantıklı olacaktır. Dolap kapakları için ayna kullanmanız ise dar alanı daha geniş ve ferah göstermenize yardımcı olacaktır.

    • “Zeminden Duvara” Dekorasyon Anlayışı ile Duvarlarınızdan Maksimum Seviyede Faydalanın

    Eğer odalarınızın metrekaresini hareketli mobilyalarla küçültmek istemiyorsanız, duvarı tamamen kaplayan kitaplıklardan, raflardan ya da dolaplardan faydalanabilirsiniz. Özellikle de mutfak ya da banyonuz geliyorsa, bu yöntem size düşündüğünüzden daha fazla yer kazandıracaktır. “En üst rafa, bölmeye nasıl erişeceğim?” sorunuzu duyar gibiyiz, ancak endişelenmeyin. Duvar boyu dolapların üst rafları genellikle depolama için kullanılır. Örnek verecek olursak, sıkça elinizin gitmediği kitapları en üst raflara; ya da kullanmadığınız tencerelerinizi, kullanmadığınız havluları en üst bölmelere yerleştirebilirsiniz. Böylelikle size lazım olmayanları el altından ve göz önünden kaldırmış olursunuz. Aynı zamanda da zaten dar olan alanınızda, kapakların ardında oldukça fazla bir depolama alanı yaratmış olursunuz. Hatta dolabınızın içerisine çekmeceler ya da sepetler taktırarak dolabınızı bir raf dizisinden çok daha fonksiyonel hale getirebilirsiniz.

    • Beyaz Renk ve Aynalar ile Biraz İllüzyon!

    Dar alanların dekorasyonunda koyu renklerden uzaklaşarak beyaz ve yumuşak renklere gitmek gerekiyor. Çünkü zaten küçük olduğunu düşündüğünüz  alanı koyu renkler ile dekore ettiğiniz zaman daha boğucu bir hale getirmiş oluyorsunuz. Ancak beyazı açık tonlar ile kombinleyip, ışığın beyaz üzerinde yansımasından faydalanarak kullandığınızda, oda daha ferah bir alana giriyormuş hissi verir. Odalarınızı daha geniş göstermeniz için bir diğer hilemiz ise aynalar. Odanın dekorasyonuna uyumlu bir ayna ile odaya derinlik katarak odanın daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz.

    • Karmaşayı Dize Getirmenin Tek Yolu: Uyum

    Yukarıda vermiş olduğumuz tavsiyeleri hayata geçirdiğinizde faydasını görebilmeniz için diğer bir hile ise kullandığınız ekipmanların ya da eşyaların şekil ve renk olarak uyum içerisinde olması. Kitaplığınıza dizdiğiniz kitaplar boy, şekil veya renk uyumu içerisinde olursa, daha şık görünecektir. Örneğin kitaplarınızı yayınevlerine veya yazarlara göre dizebilirsiniz. Bu yöntemle içindeki kitaplara rahat erişilebilir bir kütüphaneye sahip olmanız mümkün. Yahut mutfağınızdaki dolabın raflarına elinize geleni koymak yerine, mutfak eşyalarınızı kategorilere göre yerleştirirseniz çok daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz. Bu dekorasyon ipuçlarını kullanırken elbette renklerin uyumunu da göz ardı etmemelisiniz. Açık renkleri ve eşyaların uyumuyla sağlanan düzeni tercih ederseniz, eviniz dekorasyon dergilerinde görüp beğendiğiniz  şık ve sade evlere benzeyecektir.