Zaman Yönetimi ve Üretkenlik

    editör / 1 Temmuz 2020 / Genel

    Zaman yönetimi, özellikle Covid-19 sonrası işlerimizin biriktiği bu dönemde hepimiz için çok önemli. Uzmanlar zaman yönetimi konusunda en önemli detayın günlük bir rutin oluşturmak olduğunu belirtiyorlar. Evden çalışanların daha çok zorlanmalarının nedeni de işyeri ortamının aksine günlük bir rutinin oluşturulamaması. Günlük rutin oluştururken ve sonrasında nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

    Önceliklerinizi Belirleyin

    Sizin için gün içinde bitirilmesi gereken en önemli işler neler? Hatta bunu hafta, ay ya da yıl olarak da planlayabilirsiniz. Önceliklerinizi belirledikten sonra, zaman yönetimi için, önemli bulduğunuz konulara öncelik veren, önemli bulmadığınız konuları da arka sıralara attığınız bir plan oluşturun. Bu makalede ele alacağımız bazı sanal uygulamalar da bu planları yapmanız ve uygulamanızı kontrol etmeniz için size yardımcı olacak.

    Zaman Yönetimi İçin Görev Devri

    Özellikle kadınlar, toplumsal olarak buna alışıldığı için her işi üstlenmeye alışıktırlar. Zaman yönetimi konusunda daha başarılı olmak istiyorsanız hem evde hem de iş yerinde görev devrine hazır olmalısınız. Kimi insan kendini zorunlu hissettiği için, kimiyse işi kendisinden daha iyi yapacak biri olmadığını düşündüğünden görev devretmekte zorlanır. Ancak bunun sonuçta, büyük ve altından kalkılamaz bir iş yığılmasına sebep olacağını bilmelisiniz.

    Zaman Yönetimi Teknikleri: Hedef Belirleme ve Pomodoro Yöntemi

    Zaman yönetimi açısından, hedef belirleme ve planlama da çok önemlidir. Bu konuda Pomodoro Yönteminden faydalanabilirsiniz.

    Bu yöntemi uygulamak için öncelikle günlük çalışma hedefinizi belirleyin. Sayaç görevini görecek bir cihazla 25 dakika tutun. 25 dakika bittiğinde sayaç bir bildirimde bulunur. İlk 25 dakikalık çalışmanızın ardından bir kâğıda istediğiniz bir işareti koyabilirsiniz. İşaret sayınız 4’ün altındaysa her 25 dakikalık dilimin arasında 3-5 dakika dinlenmek yeterlidir. 4 işaret varsa 25-30 dakikalık bir dinlenmeyi hak eder ve süreci yeniden başlatırsınız. Böylece o günkü hedefinizi gerçekleştirene kadar kesintisiz çalışabilirsiniz. Bu yöntemde 25 dakikalık süreç boyunca yaptığınız iş dışında başka hiçbir şey düşünmemeniz önemli. Amaç, bölünmeden çalışabilmektir.

    Stresi Yönetin

    Stresli çalışmak verimi düşürür ve planların uygulanmasını engeller. Zaman yönetimi konusunda stresi azaltmak da önemlidir. Stres seviyeniz yüksekse meditasyon, nefes çalışmaları gibi gevşeme teknikleri bulmakta fayda var. Alkol ve sigaradan da kaçınmalısınız.

    Dikkat Dağıtan Faktörler

    Çalışırken cep telefonu, televizyon, konuşkan kişiler hatta abur-cubur yemek, sürekli kahve-çay içmek gibi dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak durmakta fayda var. Zaman yönetimi açısından en önemli kurallardan biride dikkat dağıtan faktörlerden uzak durmaktır.

    Ertelemeyin

    Elinizdeki işi yarına bırakmamak da zaman yönetimi açısından önemlidir. Günün planını yapıp, pomodoro gibi teknikleri kullanarak bu planı gerçekleştirmeniz gerekir. Erteleme, uzun vadede çok fazla işin birikmesine neden olur.

    Zaman Yönetimi İçin Yardım Alabileceğiniz 5 Uygulama

    1. Focus To Do: Pomodoro tekniğini uygulamanız için, 25’er, 5’er ve 30’ar dakikalık sayacı olan ve ayrıca öncelikli işleri belirlemek, plan yapmak için ideal olan basit bir uygulamadır.
    2. Microsoft To Do: Bu uygulamada da günlük, haftalık, aylık plan yapabilirsiniz. Uygulamada görevlerinizi hatırlatan uyarı sistemleri bulunur.
    3. Toggl: Farklı projelere ne kadar zaman ayırdığınızı görmenizi sağlayan ve analizler yapabileceğiniz bir uygulamadır.
    4. Trello: Görevlerinizi sıralayabilir ve ekip arkadaşlarınızla birlikte kullanarak eşgüdümlü olarak çalışabilirsiniz.
    5. My Life Organized: Arayüz üzerinden görevleri sürükleyip bırakabildiğiniz, büyük görevleri parçalara ayırarak daha kolay yapmanıza destek olan bir uygulamadır.