Yeni yıl kararları almak kolay peki ya uygulaması?

    editör / 10 Aralık 2018 / Yaşam

    Yeni yıl tüm coşkusuyla hayatımıza girmeye hazırlanırken yılın bu ayları hayatımıza çeki düzen vermek ve kendimizi motive etmek için en doğru zaman!
    Büyük ya da küçük hepimizin yeni yıldan bazı beklentileri var. Bu beklentileri hayata geçirmek için kendimize irili ufaklı bazı hedefler koyuyoruz.
    Bu yazıda; hedeflerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak bazı taktikleri sizin için kaleme aldık.

    1-Cümlelerinizi dikkatli seçin!
    Kullandığınız dil çok önemli. Hedeflerinizi cümlelere dökerken olumsuz ifadelere yer vermekten kaçının! Örneğin: ‘Bundan böyle hamur işi yemeyeceğim’ demek yerine: ‘Bu yıl hamur işini azaltacağım ve sebze ağırlıklı besleneceğim’ diyebilirsiniz.

    2-Kendinizi motive edin
    Motive olmanın en kolay yolu hedeflerinizin sonunda kendinize minik ödüller koymanız. Başardığınız her hedef için kendinize küçük bir aferin hediyesi verin. Bu hediye en sevdiğiniz çikolata bile olabilir.

    3-Net olun!
    Cümlelerinizi rakamsal ifadelerle kurmak daha kesin ve harekete geçirici bir etki yaratacaktır. ‘Bu yıl egzersize daha çok zaman ayıracağım’ yerine: ‘Haftada iki kez spor yapacağım’ diyebilirsiniz. Hatta yeni yıl başlamadan spor salonunuzu seçmek veya yürüyüş parkurlarınızı belirlemek hedeflerinize doğru yol almanızı hızlandıracaktır.

    4-Yazıya dökün
    Hedeflerinizi net başlıklarla bir kağıda yazın ve sürekli görebileceğiniz bir yere koyun. Havada uçuşan hedeflerdense yazıya dökülmüş hedefler size ne kadar kararlı olduğunuzu hatırlatacaktır. Hatta uzmanlar bu yazıları resimlerle süslemenin motivasyonu artırdığı ve düşlenene doğru giden yolculuğu hızlandırdığını söylemekte. Denemekte yarar var.

    5-Gerçekçi olun
    Hayal kurmak elbette güzel fakat kendinize ayakları yere basan hedefler koymak ve gerçeğe dönüşmelerinin hazzını yaşamak daha da güzel! Hedeflerinizi belirlerken içinde bulunduğunuz şartlar, ekonomik durum gibi parametreleri göz önünde bulundurmalısınız. Belki de son hedefinize ulaşmadan önce ara ödül noktaları koymak işi eğlenceli hale bile getirebilir.

    6-Zaman çizelgesi yapın
    Bir hareket planınızın olması her zaman iyidir. Hedeflerinizi ne kadar sürede tamamlayacağınızı belirleyin ve gerçekleştirdiklerinizin üstünü çizin. Bu yöntem hayata geçirdiğiniz şeylerin mutluluğunu yaşamanızı sağlayacak.

    7-Olumluya odaklanın
    Karamsar düşünceler hedefinize giden yolda sizi her zaman aşağıya çeker. Olumsuza odaklanmak yerine hedefinizi hayata geçirdiğinizde yaşayacağınız mutluluğa odaklanın! Hedefinize giderken kazandığınız özellikleriniz her zaman ileriye doğru gittiğinizin kanıtıdır; bu detayları göz ardı etmeyin.

    8-Yardım isteyin
    Sevdiklerinizden, ailenizden ve size destek olabileceğini düşündüğünüz kişilerden yardım almaktan çekinmeyin. Onlara hedeflerinizden bahsedin ve desteklerini beklediğinizi açıkça ifade edin. Tek başınıza olmadığınız yolculuklar her zaman daha keyiflidir; hem biraz rekabetin veya desteğin kimseye zararı olmaz.

    9-Yeniden başlayın
    Elbette ki robot değiliz. Her şey planladığımız gibi gitmeyebilir. Hedeflerinize giden yoldan sapmak o yola bir daha geri dönemeyeceğiniz anlamına gelmez. Tökezlediğinizde baştan başlayın! Bu sefer hangi konuların size zor geldiğine, nerede vazgeçtiğinize dikkat edin ve bu zorlukları beraber yenebileceğiniz kişilerden destek alın.

    Yeni yılda hayallerinizin gerçeğiniz olması dileğiyle!