ÜNLÜ DİYETİSYEN TAYLAN KÜMELİ İLE SAĞLIKLI BESLENME HAKKINDA KONUŞTUK

    editör / 9 Şubat 2018 / Genel

    Eston Şehir Koru ailesi olarak düzenlediğimiz ‘’Yeni Yılda Yeni Başlangıçlar’’ etkinliğimizde ünlü diyetisyen Taylan Kümeli’yi ağırladık. Kendisine sorduğumuz soruları, üstün bilgisi ve tecrübesiyle cevapladı. Sağlıklı beslenme konusunda keyifli sohbetler ettiğimiz etkinliğimizde sorduğumuz bazı soruları sizler için derledik…

    Doğal ve sağlıklı beslenmek için en temel taşlar nelerdir? En çok nelere dikkat etmek gerekir?

    Günde 3 ana, 4 ara öğün yapmak. Kahvaltıyı asla atlamamak önemli. Her gün 3 litre yani 12 su bardağı su içmek, hareket etmek, tüm besin gruplarından oluşan bir beslenme normu benimsemek önemli. Bunlar temel taşlarımız.

    Kadınların yaptığı en büyük sağlık hataları neler?

    Bedenini gerçekten tanımadan başkalarından duyduğu sistemlerle kilo problemini çözmeye çalışmak ve rutin sağlık kontrollerini yaptırmamak.

    Sporcu olmamalarına rağmen düzenli spor yapan ve zayıflamak isteyen kişilerin beslenme programları nasıl olmalı?

    Sporcu beslenmesi sadece sporcular için değil normal egzersizini yapan aktif bireyler için de gereklidir. Kalori kısıtlaması kilo vermek için elzemdir fakat spor yapan insanlarda bu sistem daha karmaşıktır. Benim kendi danışanlarıma da uyguladığım sistem tam olarak bunu içermektedir. Sporcu tarzı bir beslenme ile yıllarca spordan verim alamayan birçok insanı hedeflerine ulaştırmış olmak beni çok mutlu ediyor.

    Fit olmak için egzersiz ne kadar ve ne sıklıkla yapılmalı?

    Bu kısa bir süreç olmamakla beraber haftada 3 kez 60 dk fitness antrenmanı ve haftada en az 2 kez kardiyo antrenmanı yaparak tempolu şekilde iyi bir forma ulaşmak mümkün.
    Fakat doğru beslenmeyi öğrenmeden veya yaşam tarzına oturtmadan bir beklenti içinde olanlar sadece aynı yerde sayacaklardır. Herkesin belli bir süreliğine beslenme danışmanlığı hizmeti alıp kendi yaşam tarzına göre nasıl beslenmeleri gerektiğini öğrenmeleri sağlıklı açısından daha doğrudur.

    Metabolizmayı hızlandırmak için neler yapmalıyız?

    Kas kitlesini arttırmak: “Kas kitlesi direk olarak kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer kas oranınız normale göre yüksek ise metabolizma hızınız olması gerekenden daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile kalori yakımını iki katına yakın arttırabilirsiniz. Egzersizin düzenli yapılması buradaki en önemli unsurdur. Çünkü yapmış olduğunuz egzersizde o anda yakılan kaloriden çok metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması daha önemlidir. Uzun süre ama daha orta tempo ile yapılan egzersizin, hızlı tempo ile daha kısa süre yapılan çalışmalara göre daha verimli sonuçlar vereceğini de unutmamalısınız.

    Su ile fazla yakıt: Bedeninizin işlevselliğini devam ettirebilmesi için suya ihtiyaç duyar. Hatta hafif susuz iseniz metabolizmanız yavaşlayabilir. Yapılan bir çalışmada günde 8 bardak su içen kişilerin vücutlarının yakmış olduğu kalorinin 4 bardak içenlere göre daha fazla olduğu gösterilmiştir. Gün içerisinde alınan sıvı miktarına taze sebze ve meyvelerinde katkı sağladığını unutmadan bunları da günlük beslenme programınızda bulundurmanız önemlidir.

    Kontrollü taurin alımı önemlidir: Birçok enerji içeceği, içerisinde bulunan kafein nedeni ile metabolizma hızlandırıcıdır. Ayrıca bazı enerji içecekleri içerisinde taurin bulunmaktadır. Bu madde yine kişinin metabolizmasının ciddi anlamda hızlanması için önemlidir. Ancak bu içecekler yüksek tansiyona, anksiyeteye ve uyku sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle Amerika Pediatri Akademisi çocuklar ve gençler için bu içecekleri önermez. Eğer enerji içeceği kullanacaksanız doktor veya diyetisyeninize kesinlikle danışmalısınız.

    Günahsız atıştırmalıklar: Sık besin tüketilmesi kilo alımına neden olabilir. Ama bu tüketmiş olduğunuz besinin kalori ve besin değerleri ile doğru orantılı olarak değişebilir. Eğer yüksek kalorili atıştırmalıklar tüketirseniz kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Genel olarak ana yemeklerin arasının uzun süre açlık ile geçmesi metabolizma hızınızın yavaşlamasına neden olur. Sağlıklı ara öğün alternatifleri ile hem metabolizmanız hızlanacaktır hem de bir sonraki ara öğünde kalori alımı düşecektir.

    Baharat kullanın: Baharatlı gıdalar metabolizmayı yüksek vitese almak anlamına gelmektedir. Kırmızı biber veya diğer baharatlardan toplamda ortalama bir çorba kaşığı olarak yemeğe eklenmesi metabolizma hızınızı arttırır. Bu metabolizma hızlandırıcı etki yapılan egzersiz gibi kalıcı bir metabolizma artışı sağlamasa da anlık işe yaradığı bilinmektedir.

    Protein tüketin: Proteinli besinlerin termojenik etkileri karbonhidrat ve yağlara göre daha yüksektir. Yani proteinli besinler sindirilirken vücudumuz daha fazla kalori harcar. Bu durumda metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Protein içeriği en yüksek olan besinler, yağsız sığır eti, hindi, balık, tavuk, fındık, yumurta, süt ve ürünleridir.

    Koyu kahve için: Bir kahve tiryakisi iseniz sabah ritüeli olan kahve içiminin keyfini çıkarmalısınız. Çünkü kahve hem metabolizma hızlandırıcıdır hem de konsantrasyonu arttırır. Kahvenin metabolizma hızlandırıcı etkisi de baharatlar gibi anlık olmaktadır. Miktarına ve sıklığına dikkat ederek gün içerisinde kahve tüketebilirsiniz.

    Yeşil çay için: Yeşil çay kateşin ve kafein içeriği nedeni ile metabolizmanın birkaç saat hızlanması için kombine fayda sunmaktadır. Yapılan araştırma göstermiştir ki egzersiz yapılmadan önceki zaman aralığında 2-4 bardak su, 2 bardak yeşil çay orta yoğunlukta bir egzersiz anında yüzde 17 kalori daha fazla yakıldığı gözlemlenmiştir.