Konmari Metoduyla Dağınıklığa Son!

    editör / 6 Haziran 2018 / Dekorasyon, Gayrimenkul, Mimari, Yaşam

    Ortalama bir ofis çalışanı günde 1.5 saatini (yılda 6 hafta) bir şeyleri aramakla geçiriyor. Gelin, bu durumdan nasıl kurtulabiliriz ve hayatımızda biraz daha zaman kazanabiliriz hep beraber öğrenelim.

    Isınan havalarla birlikte kaldırılan yazlıkları çıkartma ve kışlıkları kaldırma dönemi gelmiş oldu. Bu güzel havalarda zamanınızı doğru ve pratik kullanarak kullanmadığınız kıyafetlerden kurtulmak, düzenlemek ve yenilerine yer açmanın yolu Konmari Metodu’ndan geçiyor. Bu metod ilk olarak Marie Kondo’nun Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla Rahatla kitabıyla hayatımıza bir daha çıkmamak üzere girdi. Yöntemi bir kez uygulayan insanlar ise artık düzenli hayatın mutluluğuna eriştiğini ifade ediyor.

    Konmari’ye göre ilk olarak temizliğe başlamadan önce kıyafetlerinizi kategorilere ayırmanız gerekiyor. Bu kategoriler Kondo’ya göre kolaydan zora doğru gitmesi ve zamanla size hız kazandırması için tasarlanmış.

    Sıralamamız şöyle,

    Üstler ( tişörtler, gömlekler, sweatshirtler gibi )

    • Altlar ( pantolonlar, taytlar, etekler vb. )
    • Asılacak kıyafetler ( ceketler, montlar, takımlar gibi)
    • Çoraplar
    • İç çamaşırları
    • Çantalar
    • Tamamlayıcılar ( şallar, atkılar, kemerler, şapkalar gibi )
    • Özel etkinlikler için kıyafetler ( üniformalar, kayak kıyafetleri, mayolar gibi)
    • Ayakkabılar

    İkinci kısım ise evinizin her yerindeki eşyalarınızı bir yere toplamak yani örneğin tişörtlerden başlıyorsanız tüm odalardaki tişörtleri bir araya getirmelisiniz.

    Her şey hazırsa şimdi düzenin dünyasına geçiş yapmaya hazırsınız demektir.

    Kıyafetlerinizi gözden geçirirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, enerjisidir. O kıyafetle kendinizi iyi hissediyorsanız, giymekten zevk alıyorsanız sizinle kalmaya devam etmesi gerekir. Giymeyi sürekli ertelediğiniz kıyafetlerden ise artık kurtulmanızın zamanı gelmiştir. Çünkü toparlanma işi bittiğinde dolabınızda size güzel enerji vermeyen hiçbir şeyin kalmaması gerekmektedir.

    Fazlalıklarınızdan kurtulup rahatlamış hissediyorsanız şimdi son adımı uygulamanın zamanı geldi! Geride kalan kıyafetlerinizi dolaba yerleştirirken kullanacağınız iki yöntem mevcut: Kıyafetleri askılara asmak ya da katlayarak çekmecelere yerleştirmek. Marie Kondo’nun tercihi ise olabildiğince katlayarak yerleştirmek yönünde. Kıyafetlerinizi ayırdıktan sonra askıya asılacak kıyafetlerinizin sol tarafına, kalın koyu renkli uzun kıyafetlerinizi asmanız; sağ tarafına ise ince, açık renkli kıyafetleri yerleştirmeniz gerekli. Bunun nedeni ise enerji akışının soldan sağa doğru gerçekleşmesidir. Kıyafetlerinizi katlarken ise örneğin pantolonlarınızı aşağıdan yukarıya doğru dikey olarak yuvarlayıp bir rulo haline getirmek Konmari metodunun bize kattığı değerli bir yöntem. Çünkü böylece katladığınız kıyafetler kırışmadan dolapta yerini koruyor ve aynı zamanda daha az yer kaplıyor.

    Son olarak size bir ipucu daha bu katlama yöntemini valizlerinizi yaparken de kullanabilir ve böylece tüm kombinlerinizi küçük bir valize bile sığdırırken Konmari’ye teşekkür edebilirsiniz!